Hund

Vem passar hunden när du inte är hemma?

Under pandemin har mängden registrerade hundar i Sverige ökat markant och de allra flesta av dessa har köpts in av människor som arbetat på distans under pandemins värsta tid. Under 2021 har många av de mer stränga rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten hävts och vissa av oss har kunnat återgå till att arbeta från kontoret, i alla fall under en kortare tid. Även om vi nu står inför nya restriktioner och rekommendationer att arbeta hemifrån så har vi i alla fall fått ett smakprov på vad som komma skall när pandemin väl är över och många av Sveriges nyblivna hundägare har, för första gången, fått ställa sig frågan ”Vem passar hunden när jag inte är hemma?”

Att återgå till arbetsplatsen med hund

Just nu kanske det känns som att vi är en bra bit ifrån att kunna arbeta från kontoret igen, men samtidigt vet vi alla hur snabbt det skulle kunna gå om smittspridningen i landet går ned väsentligt under 2022s första kvartal. Därför är det bättre att börja planera för eventuellt arbete från kontor redan nu, istället för att skjuta fram problemet tills det är för sent.

Se över dina alternativ

För dig som har familj med barn och partner kanske lösningen är enkel. Familjen får helt enkelt hjälpas åt att ta hand om hunden. Men för många andra, speciellt de som lever med väldigt små barn eller som bor ensamma, är denna lösning varken möjlig eller praktisk. Så vilka alternativ finns det egentligen?

Ta med hunden till kontoret

Att kontorshotell och arbetsplatser låter dig ta med din hund till kontoret är något som blivit vanligare i landet. Många kontorshotell och Co-working spaces har som policy att deras fastigheter är s.k.a. ”hundvänliga” och att det är helt okej att ta med din hund, förutsatt att du ser efter och städar undan efter den. Om du arbetar på ett kontorshotell eller har ett stort kontor kan det därför vara bra att prata med din närmsta chef eller office manager om vilka möjligheter du har att ta med din hund till kontoret.

Hundvakt & hundrastare

Hundvakt och hundrastare passar bra för dig som inte har möjlighet att smita iväg från kontoret under dagen och vill att din hund får sällskap och motion i, eller i närheten av, det egna hemmet. Eftersom mängden hundägare i landet har ökat så pass mycket har även mängden hundvakter och hundrastare ökat och det finns ofta hundvakter och hundrastare i närheten av där du bor som kan komma ut med kort varsel och hjälpa dig ta hand om din hund.

Hunddagis

Ett hunddagis fungerar precis som ett dagis för dina småbarn. Din hund får komma ut bland andra hundar och får chansen att, under uppsyn, leka med andra hundar och springa av sig ordentligt. Hunddagis passar bäst för dig som har en hund som kräver mycket stimulans och motion under dagen. Oftast är det mellanstora och stora hundar som behöver gå på hunddagis medans mindre hundar klarar sig bra med hundvakt och rastare.