Hund Valp

Vad gör jag om hunden kräks?

Ljudet av en hund som kräks kan ge dig kalla kårar och få dig att vilja springa till närmaste djursjukhus för en undersökning. Att hunden kräks kan vara en tidig varningssignal om att något är fel med hundens hälsa men kan också vara resultatet av djurets naturliga matsmältningsprocess. Vi på doggie.se hjälper dig reda ut när, varför och vad du ska göra om hunden kräks. 

Varför kräks hundar?

Som du säkert märkt så har hundar en lite annorlunda syn på mat än vad vi människor har. Vissa hundar älskar att stoppa saker i munnen och kan då råka få i sig saker som deras mage inte kan hantera.

Hundens mage har en naturlig förmåga att göra sig av med saker den inte kan smälta. Märker du att din hund oftast kräks efter en lite längre promenad eller efter att den lekt med pinnar kan det vara så att den fått i gräs eller träflisor som hundmagen inte kan smälta. Då är det inte helt ovanligt att hundens mage stöter upp detta i form av en kräkning.

Hundar med känslig mage

Hundar kan ha känsliga magar, precis som vi människor. Om din hund har en känslig make har du kanske lagt märke till att den ofta får diarré, har mycket gas och kräkningar. Om du misstänker att din hund har en känslig mage kan detta bero på att den reagerar på något i fodret. I dessa fall kan en veterinär hjälpa dig ta reda på vad hunden reagerar på och se till att den får rätt behandling och foder. 

När ska jag kontakta veterinären?

Först och främst kommer du vilja försöka fastställa om hunden kan ha fått i sig något olämpligt. Försök minnas vad ni hittat på de senaste timmarna och om ni kommit i kontakt med något som kan vara skadligt för hunden. Misstänker du att hunden fått i sig något som kan vara farligt bör du kontakta veterinär direkt för att få rådgivning om nästa steg.

Om du inte misstänker att hunden fått i sig något olämpligt är det bäst att försöka hålla ett öga på hundens allmäntillstånd. Verkar den hängig, gnällig eller nervös? Kontakta en veterinär. Se även till att hunden har tillgång till vatten så att den kan fylla på med vätska när den behöver. Om hundens allmäntillstånd är som vanligt kan du avvakta med att kontakta veterinär. Se dock till att hålla koll på den under ett tag framöver.