Valp

Så lär du valpen att sitta

Sitt!

Att lära sin valp att sitta är en av de första och mest grundläggande färdigheter som varje hundägare måste lära sin lilla valp. Att lära sin valp sitta är helt enkelt startskottet för fortsatt god träning och en bra grund för många andra färdigheter som ”ligg”, ”rulla runt” och spela död. Det är även ett enkelt sätt att få kontroll över din lilla jycke i de situationer där du inte fysiskt kan hålla hundan undan från fara eller olämpliga föremål. Men hur lär man egentligen sin lilla valp att sitta på kommando? Det finns många olika sätt att lösa detta och det råder fortfarande mycket diskussion bland professionella hundtränare om vilket som det mest effektiva sättet att lära en hund att sitta. Nedan delar vi med oss av den teknik som fungerat bäst för oss, men det gör gärna egen efterforskning om vår metod inte fungerar. Alla hundar är unika och det finns sällan en lösning som passar alla!

Godismetoden

Denna metod går ut på att lära din valp sitta genom att locka den med en godisbit tills den utövar det beteende som du efterfrågar. Gör såhär:

  1. Fånga din valps uppmärksamhet med en godisbit (vilken typ av godis du bör använda beror väldigt mycket på din hund, men välj något som du vet att din lilla jycke älskar. Ska ni öva under en längre period kan det vara bra att använda sig av ett träningsgodis då dessa oftast innehåller färre kalorier.)
  2. När du fångat valpens uppmärksamhet för du sakta godisbiten fram mot valpens nos, gärna en liten bit över. Här är det viktigt att du inte låter valpen hugga eller hoppa mot dina fingrar. Då tar du genast bort godisbiten och markerar med ett tydligt och bestämt ”Nej!”
  3. Fortsätt föra godisbiten över valpens huvud tills den sätter sig ned.
  4. När valpen satt sig ned säger du genast ”Sitt!” med en tydlig och bestämd röst. Därefter ger du valpen godisbiten och överöser den med kärlek och beröm. Det hjälper att låta väldigt lekfull och glad när du berömmer din valp då hundar är väldigt bra på att läsa av sina ägares känslor och humör. Genom att berömma din valp och tydligt markera med ett ”Ja! Duktig!” samtidigt som du ger en belöning, gör du det tydligt för valpen att du vill att den ska fortsätta med detta beteende.
  5. Efter några träningssessioner är det dags att testa jycken utan en godisbit. Se till att fånga valpens uppmärksamhet och använd samma ”sitt”-kommando som du använt tidigare. Om valpen sätter sig ned är du på god väg till att lära din hund att sitta! Detta kan ta olika lång tid beroende på hur din valp är. Ha tålamod samtidigt som du är bestämd – så kommer din valp att lära sig sitta på nolltid!
  6. Bli inte avskräckt om ovan inte fungerar! Som vi redan nämnt så finns det stora skillnader mellan både hundraser och individuella hundar av samma ras. Ta din tid, hitta ett sätt som fungerar för dig och, framför allt, ha kul! Att bli stressad och frustrerad är varken kul för dig eller valpen så se till att du har kul när du tränar din hund. Valpen kommer känna av din glädje och vara mer benägen att göra som du säger om du är road och avslappnad.

wildlife photographer michael ahlen