Hund

Hur länge kan en hund vara ensam?

Det kan vara svårt att slita sig från sin valp oavsett om den är 6 månader eller 6 år gammal. Tyvärr kan din hund inte följa med dig överallt och ibland kommer du befinna dig i situationer då du måste lämna hunden ensam hemma. Men hur länge kan en hund vara ensam hemma egentligen? Svaret beror på en rad olika faktorer och i denna artikel gör vi ett försök att reda ut några av dem.

Rasta innan du lämnar hunden ensam

Enligt jordbruksverket bör en hund rastas var sjätte timme dagtid. Valpar och äldre hundar kan behöva rastas oftare men det är individuellt för varje hund. 

Detta betyder inte nödvändigtvis att du kan lämna din hund ensam i sex timmar, men det kan vara bra att känna till om du tänkt lämna din hund och det var ett tag sedan den rastades. Se till att rasta din hund innan du lämnar den ensam en längre tid. Har hunden fått springa av sig lite och utföra sina behov blir det enklare för den att slappna av när du inte är där. 

Små hundvalpar

Hundvalpar under 4 månaders ålder bör endast lämnas ensamma under korta stunder. Efter månad 4 kan du, eventuellt och beroende på din hunds mående, lämna valpen ensam lite längre. Tänk dock på att inte dumpa din hundvalp i valphagen och sedan springa ut på äventyr i flera timmar. Hundar är naturligt sociala djur och behöver vänjas vid att vara ensamma. 

Unghundar och vuxna hundar

Unghundar och vuxna hundar kan, generellt sett lämnas ensamma lite längre. Har de dessutom fått genomgå ensamhetsträning och du vet att de kan hantera längre stunder, kan hunden lämnas ensam i flera timmar utan att det påverkas dess mående. Hur länge din hund kan vara ensam är individuellt men bör aldrig överstiga sex timmar. Behöver du lämna din hund för att gå till jobbet är det bäst att du kommer hem under lunchrasten och rastar den, lämnar in den på ett noga efterforskat hunddagis eller anställer en hundrastare som kan både mata och rasta din hund när du inte är hemma. 

Håll alltid koll på din hund

Med dagens teknologi är det enkelt att hålla sin hund under ständig uppsikt. Planerar du att lämna din hund ensam under längre stunder, men vill kunna titta till den ändå, kan du investera i en övervakningskamera. Det finns massor med olika modeller av övervakningskameror och många av dessa är anpassade för att titta till dina husdjur.